Reizen met Richard

Door Reizen met Richard

Oude stad

#33・

Blijf op de hoogte, word onderdeel van de community en steun ons.

44

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Reizen met Richard jouw e-mailadres zal ontvangen.

Reizen met Richard
Oude stad
Door Reizen met Richard • Editie #33 • Bekijk online
Waarin ik je meeneem naar de oude stad Brugge. En je meer vertel over hoe je op mijn site stedentrips per land vindt. En mijn reisplan over de Franse Alpen af is!

Oude stad
Al lopend door Brugge maken we een aantal keer de balans op. En trekken de vergelijking met andere steden. Oude steden. Zoals Amsterdam, Haarlem en Bath.
Wat maakt een stad tot een fijne plek om te zijn? Mooi, schoon, veilig, authentiek. Zo maar een aantal punten die voorbij komen.
Dat soort aspecten zijn tastbaar. En toch is een stad meer dan dat. Uiteindelijk gaat het toch om de vibe. Of in gewoon Nederlands: het gevoel.
Daarom vind ik Bath zo'n heerlijke stad. Er zit zo'n fijn gevoel in die stad. Een relaxtheid die je weinig tegenkomt in een grotere stad. Hoewel Edinburgh daar ook dichtbij komt.
En Brugge? Brugge voelde goed. Mooi, oud, veilig. Romantisch in de avond. Niet zo over de kop druk ook. Laat de café’s en restaurants aan de Markt wel links liggen. Daar besef je opeens dat je in een toeristisch centrum zit.
Reis
Brugge is niet naast de deur. Op een één of andere manier had ik in mijn hoofd dat het ongeveer gelijk zou zijn aan een enkele reis Groningen. Iets wat ik ongeveer 1 keer in de maand doe.
Dat valt toch tegen. 3 uur moet je toch zeker wel rekenen vanuit het midden van Nederland. Zeker omdat je ergens Antwerpen tegenkomt. En daar is het nooit rustig. Ook al rijd je er via de havens heel ruim omheen.
De Groenerei in Brugge
De Groenerei in Brugge
Middagwandeling naar de Reien en de Markt
We parkeren onze auto onder ‘t Zand aan de westkant van de stad. Vanaf daar lopen we via de drukke winkelstraten Zuidzandstraat en de Streetstraat naar een deel van het hart van Brugge: de Markt.
De Markt is het burgerlijke, of wel het commerciële hart van de stad. De Burg het bestuurlijke hart.
Aan de Markt staat de prachtige Belfort. En een aantal neo-gotische gebouwen die de grandeur van het verleden weerspiegelen. En daarvoor eigenlijk ook niet onder doen. In één van die gebouwen is het Historium gevestigd, waar we later op de middag terugkomen. Om meer te leren over de roemruchte historie van Brugge.
Het Belfort aan De Markt
Het Belfort aan De Markt
Lunch
Het is al lunchtijd dus we gaan eerst even lekker wat eten. Dat doen we in Pietje Pek. Een fondue-restaurant, waar we dat fonduen aan ons voorbij laten gaan. En lekkere slibtongetjes eten.
Een goed begin, hoewel de bediening het ochtendhumeur nog niet achter haar heeft gelaten.
De Poortersloge vanaf de Spiegelrei
De Poortersloge vanaf de Spiegelrei
Brugse Reien
We lopen vanaf hier eerst via de Eiermarkt, de Kuiperstraat, de Jacob van Ooststraat en de Kraanrei naar de Spiegelrei.
Daar stuiten we op het het prachtige Jan van Eyckplein. Genoemd naar de beroemdste schilder die hier actief was in de Gouden Eeuw van Brugge. Aan dit plein staat de mooie Poortersloge.
We lopen via de Genthof richting de Reien van Brugge. Dit zijn alle kanalen bij elkaar die Brugge deels haar Gouden Eeuw heeft bezorgd. Vanwege de verbinding die ze toen nog hadden met de zee, werden via deze kanalen alle goederen de stad ingebracht. En van daaruit naar alle delen van Europa getransporteerd.
We steken Sint-Annerei over, om aan de overkant weer terug te lopen naar het zuiden. Halverwege steken we via een bruggetje over naar de Verversdijk.
Ik vind het verrassend rustig langs deze reien. Ik had verwacht dat net als in Amsterdam het niet alleen in het centrum, maar langs alle grachten druk zou zijn. Dat valt reuze mee. En daarmee hebben we direct een groot voordeel van Brugge te pakken: het is mooi en tegelijkertijd is de drukte goed te omzeilen.
Tenminste buiten het seizoen…
De gezellige Groenerei met op de achtergrond de Belfort
De gezellige Groenerei met op de achtergrond de Belfort
Vanaf de Verversdijk steken we de kleine Predikherenrei in, om vervolgens via de gelijknamige straat de brug over te steken richting de Groenerei.
Met dit gezellige hoekje dat door diverse bruggen wordt doorkruist, begint een prachtig deel van Brugge. Dat we vanavond ook bij nacht als een sprookje mogen bewonderen.
We volgen de Groenerei en vergapen ons aan alle kanten aan de mooie, oude huisjes, stadspaleizen en bruggetjes. Heerlijk om hier een beetje langs het water te slenteren en te genieten van al dat moois.
De Rozenhoedkaai in het avondlicht
De Rozenhoedkaai in het avondlicht
Rozenhoedkaai
Verderop komen we via het Huidenvettersplein, dat op zich al een gezellig stukje is, bij de prachtige Rozenhoedkaai.
Eén van de plekken vanaf waar vroeger de goederen de stad in werden gevaren naar de diverse markten. Daarover hieronder meer.
We lopen deze kaai verder af richting de Dijver.
Vlak voordat we het water weer kunnen oversteken, lopen we hier het Arentsplein in. Dit plein in combinatie met het aanpalende water, de prachtige Bonifaciusbrug, de schitterende panden die hier omheen staan met als achtergronddecor de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk is net als de Rozenhoedkaai één van de mooiste plekjes van Brugge.
Uitzicht vanaf het Arentsplein
Uitzicht vanaf het Arentsplein
De Markt
Via de Nieuwstraat laten we al dit moois achter ons. En via de Oude Burg komen we via de achterkant van het Belfort weer op de Markt. Daar duiken we in één van die neo-gotische gebouwen.
Daar is het Historium gevestigd. Op de plek waar vroeger de Waterhalle zat. Een stukje historie dat helaas door Napoleon is afgebroken. Dit was ooit een gebouw waar alle vrachten via de reien en kaaien naartoe kwamen, om vanuit hier naar de diverse markten gebracht te worden.
Best zonde dat dit gebouw verdwenen is. Een uniek gebouw in die tijd.
Het Provinciaal Hof met links het gebouw van het Historium aan de Markt
Het Provinciaal Hof met links het gebouw van het Historium aan de Markt
Historium
In het Historium krijg je daar via een VR-Tour en via een in scène gezette rondleiding, waarin je van kamer naar kamer gaat met videobegeleiding, een mooi beeld van. Evenals van de rest van Brugge in die tijd. Een geweldig leuke attractie!
We weten nu ook dat Brugge in die tijd (14e en 15e eeuw) de belangrijkste stad van Noordwest-Europa was. En ook een plek waar de eerste beurs ontstond. Vanuit hier werd heel Europa voorzien van allerlei koopwaar dat in die tijd nodig of luxe was.
Eén van de kamers van de audiovisuele tour in het Historium
Eén van de kamers van de audiovisuele tour in het Historium
Hierna lopen we via de auto naar onze B&B: Le Foulange. Handig gesitueerd tussen ‘t Zand en de Dijver. Het blijkt een schot in de roos te zijn. Mooi gelegen in een rustig, oud Brugs straatje. En met een prachtige en ruime kamer.
Na een ontspannen eind van de middag, lopen we ’s avonds door het sprookjesachtig, verlichte Brugge naar Bistro Bruut aan de Meestraat en de Groenerei. Hier wacht ons een uitgebreid, culinair spektakel.
Na een uurtje of 3 eten en drinken lopen we voldaan weer terug door deze prachtige stad. Om in onze B&B heerlijk te slapen.
Le Foulange
Le Foulange
Ochtendwandeling naar Minnewater, Begijnhof en Burg
Na een uitgebreid ontbijt in Le Foulange lopen we ‘s ochtend in zuidelijke richting weg. Dat doen we via de West- en Oostmeers, die we ter hoogte van de Bakkerstraat aan elkaar verbinden. Vanuit de Oostmeers lopen we tot de Sebrechtstraat, om die links in te slaan.
Waar het gistermiddag nog wat flets weer was, schijnt de zon vandaag in alle kracht. En we krijgen op deze manier een heerlijk voorproefje van de lente.
In het zonnetje komen we aan het einde van de Sebrachtstraat aan bij het Minnewater. Een prachtig water en park aan de zuidkant van het oude centrum.
Het Minnewater
Het Minnewater
Om het water lopen we via de Begijnenvest en de Poertoren heen. En zo via de Katelijnevest in het park van het Minnewater te komen.
Daar slenteren we op ons gemak doorheen richting het Wijngaardplein. Vanaf daar willen we namelijk het Begijnhof in steken.
Het Wijngaardplein
Het Wijngaardplein
Begijnhof
Het Begijnhof lopen we in vanaf de brug over het water vanaf het Wijngaardplein. Het hof is een oase van rust. En ook wit. En geel. Vanwege alle narcissen die hier vrolijk hun onverstoorde gang gaan.
Wel wat minder mooi dan de mooie hofjes die we vorig jaar in Haarlem hebben gezien. Die waren net wat intiemer en (daardoor?) ook wat gezelliger.
Het is op deze zonnige ochtend wel heerlijk om hier te lopen.
Het Begijnhof van Brugge
Het Begijnhof van Brugge
De Burg
We lopen weer terug over de brug en het Wijngaardplein. En koersen nu weer naar het noorden. Via het Walplein en de smalle steeg van de Stoofstraat.
We willen hier in de buurt wat drinken, maar alles zit nog dicht. Een echte koffiehuis-cultuur hangt hier niet in Brugge. Of heeft dit ook met het voorseizoen te maken?
We nemen daarom de Katelijnestraat richting het oude centrum. Hier worden we omringt door veel wat België fijn maakt: heel veel chocolade-winkels en -boutiques. De één met een nog weelderiger aanbod dan de ander. Hier moeten we natuurlijk wat halen!
Wanneer we het water weer oversteken bij de Mariastraat, lopen we via de Gruuthusestraat weer langs het mooie stukje van het Arentsplein.
In de andere richting dan gisteren lopen we hier de Dijver en het Huidenvettersplein over. Om nu het water over te steken bij de Blinde-Ezelstraat.
De Blinde-Ezelstraat
De Blinde-Ezelstraat
Een mooi steegje met een prachtige poort, waarmee we op de Burg komen.
Dit is onze eindbestemming voor vandaag, want hier willen we graag het oude stadhuis en de Heilige Bloed Basiliek bekijken.
Vooral de eerste is heel erg de moeite waard.
Het oude stadhuis van Brugge
Het oude stadhuis van Brugge
En vooral de rijk versierde en in hout bewerkte Gotische zaal. Overdadig en toch heel mooi om te zien.
De wandschilderingen en de kleine tentoonstelling in het aangrenzende zaaltje geven weer een mooi overzicht van de historie van Brugge. En vooral die van de Gouden Eeuw.
De Gotische zaal in het stadhuis van Brugge
De Gotische zaal in het stadhuis van Brugge
Het is alweer tijd voor de lunch. En dat doen we met een andere lekkernij: een Belgische wafel. In mijn geval met chocoladesaus, slagroom en aardbeien.
Voor de Burg ligt een parkje met stoeltjes, waarop we heerlijk in de zon kunnen zitten. Om van al dit lekkers te genieten.
Een perfect einde van een superleuke stedentrip in Brugge!
Stedentrips in…
In het kader van bovenstaande trip is het misschien leuk om te weten dat ik op mijn site een aantal thema’s heb die betrekking hebben op stedentrips.
Waardoor jij makkelijk een stedentrip kan vinden in het betreffende land: stedentrips in Engeland, Frankrijk, Italië en Nederland. Hieronder vind je daarvan de links.
Reisplan Franse Alpen
Al aangekondigd en het is nu echt af! Mijn nieuwe reisplan voor de Franse Alpen.
Ik heb hieronder ook een filmpje weergegeven van hoe mijn reisplannen eruit zien en wat je er allemaal in kan vinden. Zodat je ook een goed beeld hebt van wat een reisplan nu precies inhoudt.
Die vind je hieronder.
Onderaan deze nieuwsbrief kan jij je abonneren op mijn reisplannen (onder: wordt lid!). Dan heb je ze meteen alle 10!
Dat was het weer voor deze week. Veel leesplezier en succes met jouw dagelijkse activiteiten!
Reizen met Richard in actie voor het Belfort
Reizen met Richard in actie voor het Belfort
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €3 per maand
Steun Reizen met Richard en ontvang extra nieuwsbrieven.
Reizen met Richard

Jouw nieuwsbrief van Reizen met Richard

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Reizen met Richard met Revue.