Bekijk profielpagina

Meevoeren

Reizen met Richard
Meevoeren
Door Reizen met Richard • Editie #43 • Bekijk online
Waarin onze vakantie met de stroom mee begon in East Anglia. En ons in deze nieuwsbrief in de prachtige North Pennines Area of Outstanding National Beauty brengt.

Terug
Hoe gaat het met jou? Fijne vakantie gehad? Ontspannen met jouw gezin of unit weggeweest? Ik hoop het!
En alweer helemaal in de werkmodus?
De fase na de zomervakantie is er vaak nog eentje van een beetje rommelen. Eigenlijk totdat alle kinderen weer naar school zijn. Voor die tijd voelt het nog een beetje half als vakantie. (Zeker met dit weer!)
Na die tijd zit je er weer helemaal in. Toch?
Wij zitten er nog een beetje tussenin. We zijn zelf alweer aan het werk. En de oudste (Tristan) is begonnen met zijn HBO-studie. De jongste (Luuk) begint komende week pas.
Op die manier lijken we de vakantie nog een beetje te rekken.
En rommelen we ook nog wat aan. Camper nog een beetje schoonmaken. Ken je dat? Dat de tent nog naar zolder moet. De laatste spulletjes nog aan de kant moeten. Tussendoor af en toe nog even naar de foto’s kijkt. Of nog wat vakantieherinneringen ophaalt.
Ik ga het vakantiegevoel in ieder geval nog even rekken, door jou te vertellen over wat wij gedaan hebben. Ter inspiratie voor volgend jaar voor jou! Of wellicht al eerder, omdat sommige bestemmingen ook voor de herfst- of meivakantie binnen handbereik liggen.
Ik vertel niet alles in één keer, omdat dit een beetje veel is voor één nieuwsbrief…
De avondzon over de haven van Hoek van Holland
De avondzon over de haven van Hoek van Holland
Met de stroom mee
Onze vakantie startte vanaf een andere plek dan een aantal maanden geleden verwacht. Dat we naar het noorden van Engeland wilden, dat was duidelijk. En de meest logische plek is dan vanuit IJmuiden op Newcastle met de boot.
Die bleek door alle doorschuif-ellende van Corona al snel vol te zitten. Dat leek eerst een gedeeltelijke streep door de rekening. Toch maar, zoals we gewend zijn, vanaf Hoek van Holland op Harwich geboekt.. En van de nood een deugd gemaakt.
In die hoek (East Anglia om het even kort door de bocht te zeggen) had ik ook nog wel een aantal bezienswaardigheden op mijn imaginaire lijst te staan. Dus die konden we nu mooi bekijken. Om van daaruit langzaam naar het noorden te trekken.
En dat was erg de moeite waard. Ook weer een mooi bewijs dat meegaan met de stroom, vaak beter is, dan er tegenin zwemmen. Blijkbaar had het universum het zo bedacht.
De ochtendzon bij Holy Trinity Church in Long Melford
De ochtendzon bij Holy Trinity Church in Long Melford
Suffolk
We komen daarom ‘s ochtends vroeg aan in Harwich. En we hebben gigantisch mazzel met het afrijden van de boot. We mogen er als eerste uit en de paspoortencontrole heeft nauwelijks iets om het lijf. Dat is fijn in deze post-Brexit tijd. En doe daar maar post-Corona-tijd bij…
Ik had hierop al gehoopt. En daarvoor een mooie rondrit in het hoofd door Suffolk naar Cambridge. Onze bestemming voor de eerste dag.
Na regelmatig onszelf te hebben herinnerd met ‘links rijden, rechts kijken’, staan we al om 8:00 uur in Long Melford te genieten van een echt Engels dorpje.
We zijn daar naartoe gereden via de Dedham Vale. Die de A12 kruist rondom de oevers van de River Stour. Een Area of Outstanding National Beauty. En inderdaad prachtig om doorheen te rijden.
Een heerlijk begin van de vakantie. Meteen mooie wegen, met heggetjes er langs. En weer even slikken voor de bijrijder met alle auto’s die op haar afkomen…
In Long Melford zit alles nog dicht. Inclusief de prachtige Holy Trinity Church. En ook de 2 prachtige landhuizen (Melford Hall en Kentwell Hall) die hier praktisch naast elkaar staan, laten we even voor wat ze zijn.
Holy Trinity Church van Long Melford
Holy Trinity Church van Long Melford
Van Long Melford rijden we naar Lavenham. Een stadje dat schatrijk is geworden van de wolhandel vanaf ongeveer de 14e eeuw.
Van die handel is natuurlijk niks meer over. De gebouwen uit die tijd staan er nog in volle glorie. En die zijn echt oud. Pièce de la Résistance is de Guildhall. Een prachtig, Tudor-gebouw vol charme.
Guildhall (Gildenhuis) van Lavenham
Guildhall (Gildenhuis) van Lavenham
Ook de kleinere, Little (jaja) Hall, is leuk. Evenals de mooie straatjes van Prentice en Shiling.
Ergens voelen we ook nog de oude rijkdom in het dorpje rondwaren.
Ook hier zit de St Peter and St Paul Church nog dicht. Dus een half uurtje later rijden we richting volgende bestemming.
Prentice Street in Lavenham
Prentice Street in Lavenham
Ontbijt
En zo zitten we om 10:00 uur aan ons ontbijt in Bury St. Edmunds. Onze volgende bestemming op deze korte roadtrip door het mooie Suffolk.
Dat doen we bij Angel Hill Coffee House. Alweer zo’n feest van herkenning met alles dat Engeland leuk maakt.
In Bury St Edmunds is Koning Edmund geburied. Die later heilig werd verklaard. Daardoor staat hier een fikse kathedraal. Die we gelukkig wel kunnen bekijken.
St Edmundsbury Cathedral vanuit de Abbey Gardens
St Edmundsbury Cathedral vanuit de Abbey Gardens
Dit is een mooie kerk. Met mooie nog houten plafonds. Echt nog gebouwd voor de tijd dat er gebruik werd gemaakt van stenen ribgewelven.
De vieringtoren van St Edmundsbury Cathedral is pas in dit millenium afgebouwd.
Bezienswaardigheden in Suffolk: het interieur van St Edmundsbury Cathedral
Bezienswaardigheden in Suffolk: het interieur van St Edmundsbury Cathedral
Cambridge
Dan zetten we koers naar Cambridge. Waar we nog nooit geweest zijn. In Oxford al vaker, omdat het goed op de route ligt richting West County (Devon en Cornwall). Waar we inmiddels al 3 keer zijn geweest.
Lees daarover meer in onderstaand reisverhaal.
Cambridge bevalt erg goed. We hebben best uitgebreid de tijd om hier rond te dwalen. Het weer is gelukkig niet te warm. Hoewel het af en toe even dreigend is in de lucht. Maar dat zijn we hier wel gewend.
King’s College
King’s College
King’s College Chapel
We lopen via de zogenaamde Backs (letterlijk de achterkant van de colleges) en Queen’s College de River Cam over.
En lopen via Corpus Christi College naar King’s College. Waarvan we alleen nog maar de kerk kunnen bekijken. En dat is ook voldoende. Want wat is deze schitterend!
King’s College Chapel
King’s College Chapel
Een geweldig staaltje Engelse hooggotiek. Met overal de fan vaulted ribgewelven uit die bouwperiode. Indrukwekkend!
Een dagje Cambridge: het schitterende, hooggotische interieur van King's College Chapel
Een dagje Cambridge: het schitterende, hooggotische interieur van King's College Chapel
Nadat we door King’s Parade en Trinity Street een blik op Gonville and Gaius College hebben geworpen. Lopen we via Rose Crescent en Market Hill naar Wheeler Street. Daar in de buurt eten we bij het Cambridge Chop House. Echt een ouderwets eethuis.
We steken na de lunch door richting Emanuel College. Met haar kapelletje van Christopher Wren (die van St Paul’s Cathedral in Londen).
Emanuel College
Emanuel College
St John’s College
Via Christ’s College waar Charles Darwin heeft gestuurd, zetten we koers naar Trinity College.
Helaas kunnen we daar net als in King’s College niet echt in. Jammer! Voelt ook wat erg elitair en op zichzelf. En dat is deze wereld van colleges natuurlijk ook. De grote colleges van Oxford zijn overigens gewoon allemaal open.
Sneak peak van de centrale court van Trinity College
Sneak peak van de centrale court van Trinity College
Dan maar naar de iets meer noordelijk gelegen St John’s College. En dat is een aangename verrassing. We dwalen hier door het ene court naar het andere. Overal zien we hier de Red Rose of Tudor terugkomen.
Het college blijkt te zijn gesticht door de moeder van Henry VII. Die uiteindelijk de witte rozen van York versloeg in de lang slepende War of the Roses. En vader was van de beruchte King Henry VIII. Die van de 4 vrouwen, waarvan hij er 3 liet ombrengen. Je kunt maar een record op je naam hebben staan…
De Great Gate van St John’s College met links van het wapen de rode roos van Tudor
De Great Gate van St John’s College met links van het wapen de rode roos van Tudor
Overigens heeft Henry VIII King’s College Chapel ook laten bouwen. Toen nog als project samen met zijn tweede vrouw, de al even beruchte, slinkse Anna Boleyn.
Heerlijk die Engelse geschiedenis…
We lopen van de First tot de Third Court min of meer de bouwgeschiedenis door. Die begint in het Tudor-tijdperk en op de Third Court eindigt in de Victoriaanse tijd.
Zo komen we uiteindelijk terecht bij de beroemde Bridge of Sighes die over de River Cam is gebouwd.
De Bridge of Sighs
De Bridge of Sighs
En daarachter ligt het (wellicht) mooiste New Court van St John’s College. Een voorbeeld van de Gothic Revival stijl uit de 19e eeuw.
Gekscherend en ook wel liefdevol de Wedding Cake genoemd.
In die tijd was deze college de eerste college die via de Bridge of Sighs de overstap maakte naar de andere kant van de River Cam. En ging bouwen in de zogenaamde Backs.
New Court (links)
New Court (links)
Na deze goed gevulde, eerste dag. Zetten we koers naar onze eerste camping die we ooit hebben gehad in Engeland: Cuckoo Fen Site.
Een hele basic en ook hele fijne camping op een half uurtje rijden vanaf Cambridge. De eerste fantastische dag van de vakantie zit erop!
Uitrusten op Cuckoo Fen
Uitrusten op Cuckoo Fen
Burghley House en Lincoln
We worden op een zonovergoten dag wakker op onze camping. En op ons gemak ontbijten we, om daarna koers te zetten naar Lincoln.
We maken een tussenstop bij Burghley House. Een schitterend landhuis van Mr Cecile, later Sir Burghley, de spymaster van Elisabeth I.
En die had blijkbaar geld zat. Wat een prachtig huis! Helaas kunnen we vandaag niet in het huis zelf. Want dat is alleen op bepaalde dagen open voor publiek, omdat de afstammelingen van Sir Burghley hier nog steeds wonen.
Burghley House
Burghley House
Het huis zelf is een schitterend symmetrisch geheel met op alle hoeken torens. Met aan de voorkant een al even symmetrisch poortgebouw, waar de colleges in Cambridge jaloers op kunnen zijn.
Het doet in de verte denken aan Château de Chambord in de Loire met al zijn torentjes. Lees daarover meer via de link hieronder.
Gelukkig is de tuin alleen al meer dan de moeite waard!
Deze bestaat eigenlijk uit 3 delen. De Gardens of Surprise met allerlei soorten planten en ook waterelementen. Heerlijk verfrissend op deze best warme dag.
De Garden of Surprises
De Garden of Surprises
Verder kunnen we heerlijk in de Sculpture Garden door de velden en tussen de bomen lopen. En we kunnen bij het meer nog genieten van een wijdser uitzicht.
De Sculpture Garden
De Sculpture Garden
Het meer
Het meer
Na dit heerlijke intermezzo rijden we door naar Lincoln. Deze stad rijst op enig moment omhoog uit het vlakke land dat vanuit het zuiden om ons heen ligt.
Naar rechts strekken de mooie heuvels van de Lincolnshire Wolds zich uit. Waar we ‘s middags nog een korte detour doorheen maken op weg naar onze camping.
We lunchen in Lincoln heerlijk bij Olé Tapas. Een Spaans uitstapje, in deze oer-Engelse universiteitsstad.
Hier bekijken we het mooie Lincoln Castle. Wat een enorme aanrader is voor kleine kinderen. Hoewel wij en onze jongste van 14 het ook leuk vinden. Zeker met het gevangenismuseum en alle foodtrucks die hier deze zomerse weken staan.
Lincoln Castle en Cathedral
Lincoln Castle en Cathedral
Vanuit het kasteel hebben we al volop zicht op de prachtige en inmense kathedraal van deze stad. Waar we natuurlijk ook even binnenkijken.
In dit geval is de machtige buitenkant van deze kathedraal wel het mooist!
Lincoln Cathedral en de binnenstad
Lincoln Cathedral en de binnenstad
Noemenswaardig is nog wel het schitterende Chapter House die via de kloostergangen is te bereiken. Een prachtige plek van overleg voor de abt en zijn monnikken in die tijd.
Het perfect symmetrische interieur van het Chapter House
Het perfect symmetrische interieur van het Chapter House
North Pennines
De volgende dag gaan we verder richting de North Pennines. Daarvoor moeten we deze keer een flink stuk rijden van 3 uur. En dat doen we helaas in de regen.
In de omgeving van Richmond draaien we bij Leyburn de Wensleydale in, waar we later deze vakantie nog terugkomen.
Mijn hart gaat meteen sneller kloppen. We zitten hier nog in de Yorkshire Dales. Waar we ooit 12 jaar geleden doorheen zijn gereden. Waarvan ik altijd heb onthouden hoe mooi het hier is.
Wat is het hier prachtig!
We draaien in Leyburn de A6081 op. En dit is meteen een fantastische weg om te rijden. De weg draait en draait. Heuvel af, heuvel op. En overal dat uitzicht op de dry stone walls die zo kenmerkend zijn voor de Yorkshire Dales. Met links en rechts plukken schapen.
De schitterende Yorkshire Dales
De schitterende Yorkshire Dales
We stoppen al snel voor onze lunch, langs de weg op een perfect plekje qua uitzicht. Ver weg zien we de East Bolton Moor. Ook zo’n ruig hoogveengebied waarvan de gelijke alleen in Dartmoor hebben gezien.
Na de lunch draaien en buigen we over de A6081 verder alle kanten op, totdat we in Richmond zijn. Dit stadje ligt aan het begin van Swaledale, waar we later deze week nog induiken.
Voor nu zetten we koers naar onze camping in het noordelijker gelegen Barnard Castle. Om vanuit daar Teesdale te bezoeken.
Teesdale ligt in North Pennines Area of Outstanding National Beauty.
We kamperen vandaag en morgen op Camping en Caravening Club Barnard Castle.
Onze camping in Barnard Castle
Onze camping in Barnard Castle
Kamperen in Engeland
Het is leuk om hier even stil te staan bij de kampeergewoontes in Engeland:
  1. De Engelsen zitten vanwege het weer meestal vroeg (ergens tussen 21:00 en 22:00) in hun camper. Ook op warme dagen zetten ze dit ritme gewoon door.
  2. Er wordt met campers en caravans meestal gekampeerd op verharde plekken met een keurig strookje gras er naast. Erg geordend en in dit regenachtige klimaat soms ook wel fijn. Vastzitten zit er gelukkig niet bij. Voor tenten zijn meestal wel grasplekken, die meestal ook keurig zijn aangelegd.
  3. Engelsen nemen hun camper meestal mee om als caravan te gebruiken en nemen een extra auto mee. Wij begrijpen op geen enkele manier hoe dit makkelijk is.
  4. Elke caravan of camper loost zijn grijze water meestal in een aparte, losse tank die onder het vehicle staat. En dus ook elke dag wordt leeggemaakt. Daardoor zijn er niet op elke camping goede plekken om de grijs-watertank te lozen.
  5. Op de wat duurdere plekken heb je vaak een putje en drinkwaterkraan op de plek. Kan best comfortabel zijn. Geurtjes heb je vanwege de frequente regen toch niet.
Teesdale
Teesdale
Teesdale
De volgende dag rijden we Teesdale in. Om bij de waterval van High Force te komen.
Teesdale is geweldig. Overal langgerechte heuvels die als groene draken in het landschap zijn neergevlijd. Hier en daar paarsgevlekt. En daar tussendoor de dalen die links en rechts door het landschap golven.
Low Force aan het begin van de wandeling naar High Force
Low Force aan het begin van de wandeling naar High Force
Wandelen in de North Pennines bij Teesdale naar High Force waterval
Wandelen in de North Pennines bij Teesdale naar High Force waterval
De wandeling naar High Force is erg relaxed. Een kleine twee uur retour. En we hebben overal fantastisch uitzicht op de River Tees en het omringende landschap.
De Tees naast het wandelpad
De Tees naast het wandelpad
High Force zelf stelt ook niet teleur. Deze buldert door een nauwe doorgang van rotsen. En stort zich daar naar beneden.
High Force
High Force
Meer hierover vind je in mijn reisplan voor het Lake District. Abonneer je daarvoor onderaan deze nieuwsbrief op mijn reisplannen!
Bij de River Tees
Bij de River Tees
De volgende keer vertel ik meer over de Yorkshire Dales en het Lake District. En de keer daarop over onze (warme…) week in Zuid-Schotland en de terugreis.
In de tussentijd ga ik aan de slag met mijn eerste blog over Parijs!
Wellicht een mooie bestemming voor de herfstvakantie? Want die moeten we toch al gaan plannen :-)
Reizen met Richard in actie, tenminste…
Reizen met Richard in actie, tenminste…
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €3 per maand
Steun Reizen met Richard en ontvang extra nieuwsbrieven.
Reizen met Richard

Jouw nieuwsbrief van Reizen met Richard

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Reizen met Richard met Revue.