Bekijk profielpagina

Groepsapp

Reizen met Richard
Groepsapp
Door Reizen met Richard • Editie #46 • Bekijk online
Waarin de gezinsapp-groep wordt beschouwd. Er natuurlijk nieuwe blogs zijn. En we vanuit het noorden van Engeland terug in Nederland komen.

K
‘K’. Deze zin, tenminste, voor zover we het zo kunnen noemen, krijgen we regelmatig terug als antwoord via onze groepsapp van het gezin.
Het loopt natuurlijk over van enthousiasme. En is vaak ook het enige dat we terugkrijgen op vragen.
Overigens vind ik ik de app-conversaties met ons gezin over het algemeen erg gezellig. Maar het is dus af en toe wel trekken. Zo ook deze conversatie:
Hoe gaat het, Luuk?
Goed
En met je buik?
Niet goed
Aha, wat moeten we hier nu precies uit concluderen?
De informatiestroom komt over het algemeen pas echt op gang wanneer wij als ouders iets moeten. Dan kunnen er opeens mooie volzinnen worden geformuleerd om maar het gewenste doel te bereiken.
Dat doel heeft dan meestal te maken met één van de volgende categorieën:
  • Eten
  • Games
  • Kleren
  • Andere zaken die ze nú nodig hebben en waarvan wij de directe noodzaak over het algemeen niet zo zien.
Bank
Een andere belangrijke categorie van de oudste betreft Tikkie’s. Deze krijgen we inmiddels dagelijks en soms ook meermaals per dag voorgeschoteld.
Met een ultrakorte omschrijving moeten we dan maar gissen waar het geld naartoe is gestroomd.
Zo kwam deze week Kinki gel voorbij. Waarbij ik als vader dan maar gewoon moet snappen dat dit gel is die gekocht is bij de kapper Kinki. Op zich logisch.
Maar er worden toch eerst andere vakjes in je hersens open getrokken. Zeker omdat de betreffende zoon sinds kort een vriendin heeft.
De favoriete sticker van Luuk
De favoriete sticker van Luuk
Stickers
Dan is er nog het fenomeen stickers. Die van schattig tot hilarisch tot op het randje gaan. Maar wanneer ik ze midden op een werkdag tijdens een vergadering voorbij zie komen, altijd een glimlach bij mij op het gezicht toveren.
Deze doet het ook heel goed, vooral omdat je er even over na moet denken...
Deze doet het ook heel goed, vooral omdat je er even over na moet denken...
Ja ja, ik weet het, op het randje, maar ik vind deze toch echt heel grappig
Ja ja, ik weet het, op het randje, maar ik vind deze toch echt heel grappig
Herfstvakantie!
Ja! De herfstvakantie is weer in aantocht. Op mijn site heb ik mijn blog met tips voor de herfstvakantie aangevuld met nieuwe, mooie bestemmingen voor deze tijd van het jaar.
Via onderstaande link vind je daardoor inmiddels heel veel leuke tips voor binnen- en buitenland voor jou en jouw gezin!
Cambridge
De Bridge of Sighs van St John’s College in Cambridge
De Bridge of Sighs van St John’s College in Cambridge
Al vrij snel na onze zomervakantie ben ik teruggekeerd in Cambridge. Om een blog te schrijven over deze leuke en oude stad.
Jij hebt daarover een ruime maand geleden al een kort verslag gelezen. In deze blog vind je daarvan de uitgebreide versie.
Noord-Engeland naar East Anglia
We waren in het verslag over onze zomervakantie gestrand in Alnwick. Hier pik ik de draad weer op.
We zijn hier in Alnwick om het kasteel te bekijken. Dat heeft een sterke link met Harry Potter. Waarvan wij de boeken hebben verslonden.
In het kasteel zijn de nodige opnames gemaakt van de eerste films. Overigens ook van de films van Downton Abbey.
De leuke winkelstraat Narrowgate in Alnwick
De leuke winkelstraat Narrowgate in Alnwick
Alnwick
Wanneer we Alnwick inrijden is het direct duidelijk dat het een leuk en historisch stadje is. Echt een Engelse ‘market town’.
We gaan morgen pas na het kasteel, dus lopen na installatie in ons quirky appartement eerst even door het stadje heen. En kijken even in de lokale boekhandel. Die al net zo quirky is.
‘s Ochtends lopen we na een heerlijk ontbijt in het bijbehorende restaurant richting kasteel.
Alnwick Castle en haar muren
Alnwick Castle en haar muren
Alnwick Castle
Alnwick Castle is net als Drumlanrig in Dumfries een landgoed van een hertog met geld. Dat is duidelijk wanneer we binnenlopen en zien hoe hier nog gebouwd en gerestaureerd wordt.
Het is een gigantisch kasteel met een grote ‘Outer Bailey’ of ‘ommuring’. 
Hier leerde Harry Potter bezemsteel-vliegen
Hier leerde Harry Potter bezemsteel-vliegen
Voor kleine kinderen is hier veel te doen. Zoals leren om bezemsteel te vliegen. Van alles met en rondom draken. Dus echt wel een feest voor ze. Overigens vind onze tiener het ook leuk om allemaal te zien.
De State Rooms die te bezichtigen zijn, zijn buitengewoon prachtig. Waarvan we helaas geen foto’s mogen maken.
Het is duidelijk dat er flink is gerestaureerd in de 18e en 19e eeuw. Ook hier zien we net als in Drumlanrig prachtige kunststukken.
Moody uitzicht vanaf de kasteelmuren
Moody uitzicht vanaf de kasteelmuren
Angel of the North
We springen na de bezichtiging gelijk in de auto om door te rijden naar Durham. Daar komen we via Newcastle. Daar stoppen we nog bij Angel of the North.
Een gigantisch standbeeld van een engel dat hier met veel gevoel voor drama is neergezet. Het is echt heel erg de moeite waard om even uit te stappen en om dit beeld te bekijken!
Angel of the North met Femke als maatstaf
Angel of the North met Femke als maatstaf
Durham
Helaas regent het inmiddels vrij stevig. De aankomst in Durham is daardoor iets minder spectaculair dan verwacht.
Durham heeft namelijk een mooi, oud centrum ingeklemd door de River Wear. De kathedraal torent daar hoog bovenuit. We vangen daarvan vanuit de auto nu alleen wat glimpen op.
We parkeren de camper bij ons hotel en na installatie in onze kamers, lopen we eveneens over de Wear het centrum in. Dat overigens UNESCO Werelderfgoed is.
Durham is gegroeid rondom haar kathedraal en kasteel. De monniken van Holy Island (Lindisfarne) moesten in de 9e eeuw vluchten voor de Vikingen. En namen toen het lichaam van St Cudbert mee. Die bij leven als kluizenaar een grote invloed had op het noorden van Engeland.
Tijdens het transporteren gaf het lichaam op een één of andere, niet nader gedefinieerde manier, aan dat hij in Durham (dat toen niet meer was dan een gehucht) wilde rusten. En zie daar de abdij en later de kathedraal van Durham.
Regenachtig uitzicht op het oude centrum van Durham
Regenachtig uitzicht op het oude centrum van Durham
Durham Castle
Het kasteel is best leuk om even te bekijken. Vooral de Normaanse kapel die de bovengelegen kasteeldelen ondersteund. Een bijzonder oud geheel.
Durham Castle was lange tijd de zetel van de prins-bischop. Een typische positie die ook uniek is in Engeland. Die al uit de tijd van Willem de Veroveraar stamt. Normaal gesproken was je bischop of hertog, graaf of een andere edelman. In dit geval dus allebei.
In het kasteel zijn verder de Black Stairs en de Great hall mooie elementen.
Durham Castle aan de buitenkant
Durham Castle aan de buitenkant
Durham Cathedral
Onwillekeurig vergelijk ik de binnenstad van Durham met Cambridge aan het begin van onze vakantie. Ook een oude universiteitsstad. Dat vergelijk kan Durham niet doorstaan.
De kathedraal die wat verder op staat, kan dat zeker wel. Het is een prachtige, vroeg-gotische constructie.
Aan de buitenkant en aan de binnenkant rondom het koor is te zien hoe er nog gebruik wordt gemaakt van romaanse, ronde bogen in de constructie.
Durham Cathedral met haar romaanse opbouw
Durham Cathedral met haar romaanse opbouw
Op deze manier werd de enorme hoogte van deze kathedraal gerealiseerd. In tegenstelling tot de manier waarop dat later in de gotiek werd gedaan met ribgewelven.
Die ribgewelven zijn er wel, maar lijken nog te twijfelen tussen rond of gotisch-spitsvormig.
Ook bezienswaardig zijn de versierde pilaren. Dat hebben we eigenlijk nog nooit ergens in de Europese gotiek gezien. Dat geeft de kerk aan de binnenkant ook een bijzondere, haast wat Moorse sfeer.
Het schip met de bijzondere pilaren
Het schip met de bijzondere pilaren
Na de culturele bom van deze dag, gaan we voldaan terug naar ons hotel. Het enorme comfort van het hotel voelt na bijna 3 weken in onze camper wat onwennig. En is dus ook heerlijk om van te genieten.
Nog 1 dag en dan gaan we naar huis…
Oude straatjes van Durham
Oude straatjes van Durham
Ely
De volgende dag rijden we terug naar East Anglia. En specifiek Cambridgeshire. Dat is nog een flink eind rijden. De eerste keer dat we deze zomer zoveel uur in de auto zitten.
De boot vertrekt vanavond pas laat vanuit de haven van Harwich. We hebben daarom nog uitgebreid de tijd om niet alleen met reizen bezig te zijn.
Ik heb daarvoor nog 1 pijl op mijn boog. En dat is Ely. Die kathedraal heb ik al zo vaak willen bekijken!
En ook in dit geval is het ook vooral dit gebouw dat echt de moeite waard is. Voor de rest heeft het stadje wat leuke gebouwen rondom een kurk- en kurkdroge Green. Die we beter Brown kunnen noemen.
De kathedraal met de achthoekige vieringtoren van de buitenkant
De kathedraal met de achthoekige vieringtoren van de buitenkant
Ely Cathedral
Vanaf de buitenkant is meteen al te zien dat deze kathedraal een bijzondere is. De vieringtoren (de toren die boven het hart staat van de kruisvorm dat een kerk meestal is) heeft iets bijzonder. Het ziet er van buiten uit als een achthoekig geheel.
Aan de binnenkant lopen we eerst naar het Glas-in-lood-museum dat op één van de bovengalerijen zit. Dat geeft een mooi, chronologisch overzicht van de ontwikkeling van deze kunst. Inclusief een aantal moderne voorbeelden. Leuk om even te zien.
Het prachtige schip met het houten plafond
Het prachtige schip met het houten plafond
Octagon
Hierna dalen we weer af naar beneden. En lopen we langzamerhand naar voren. Deze kerk is volop romaans voor wat betreft het schip en de transeptarmen (het korte deel van de kruisvorm). De plafonds zijn zelfs nog van hout.
En in het midden gebeurd het: daar krijg ik kippenvel wanneer ik omhoog kijk. Wat hier is gebouwd in de viering, is echt zó bijzonder.
Hier wordt het plafond langzamerhand omhoog gelift. Door een achthoekige vorm.
De constructie is op-en-top gotisch, maar op een manier die zijn gelijke niet kent. De basisconstructie is van steen, maar bovenin de achthoek is hout gebruikt. En is er door het gebruik van vensters in de toren een soort van lantaarn ontstaan.
De prachtige plafonds en de nog mooiere Octogonal van de kathedraal van Ely.
De prachtige plafonds en de nog mooiere Octogonal van de kathedraal van Ely.
Het is ook nog eens toeval dat dit is gebeurd. De oorspronkelijke vieringtoren uit de 11e eeuw stortte in de 14e eeuw in. Vermoedelijk door de graafwerkzaamheden van de Lady’s Chapel (zie verderop).
En toen moest er een alternatief komen. In een moment van genialiteit is er toen gekozen voor een achthoek. Waarbij ook de oorspronkelijke hoekpilaren werden verwijderd, zodat deze achthoek kon doorlopen in het schip en het koor.
Voor al dit moois hebben we ene Alain of Walsingham te danken.
De bijzondere houten plafonds van de transeptarmen
De bijzondere houten plafonds van de transeptarmen
Het koor heeft vervolgens een flamboyante gotisch ribgewelf. En is op de grond met prachtig houtwerk bekleed.
Het koor
Het koor
Lady’s Chapel
Maar zelfs dan zijn we er nog niet.
In de 15e eeuw is hier nog een gotische kapel naast gezet: de Lady’s Chapel. Op zichzelf is dit een prachtig monument. Voor al vanwege al haar eenvoud. Maar na de overdonderende ervaring van de Octogonal valt al dit moois in het niet.
En laten we dan ook nog de West-toren niet vergeten. Die met prachtige, achthoekige torentjes is versierd.
Dit hele gebouw is één grote triomftocht van romaanse en gotische bouwkunst.
Lady's Chapel
Lady's Chapel
Naar huis…
In de tuin en de gewelven van de voormalige abdij kunnen we lekker zitten met uitzicht op dit prachtige gebouw.
Langzaam maar zeker is het einde van de vakantie in zicht. We drinken onze thee en het geweldige uitzicht nog even op.
Na het diner in een lokale pub rijden we de laatste etappe richting Harwich.
En zijn enorm voldaan van onze vakantie. Wat hebben we ontzettend veel mooie dingen gezien en leuke dingen gedaan!
En we zijn ook blij dat we onze oudste zoon Tristan weer kunnen zien. Het was superleuk met z'n 3-en. En toch blijft het onwennig om niet compleet te zijn!
Genieten in de Yorkshire Dales
Genieten in de Yorkshire Dales
Ik wens je veel leesplezier. En wanneer je weggaat met de herfstvakantie, een hele fijne vakantie!
De volgende nieuwsbrief komt pas over 3 weken, vanwege mijn eigen herfstvakantie!
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €3 per maand
Steun Reizen met Richard en ontvang extra nieuwsbrieven.
Reizen met Richard

Jouw nieuwsbrief van Reizen met Richard

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Reizen met Richard met Revue.