Bekijk profielpagina

Beter dan ik dacht

Reizen met Richard
Beter dan ik dacht
Door Reizen met Richard • Editie #38 • Bekijk online
Waarin ik blij wordt van de gezinsdynamiek. En van Parijs. Parijs is beter dan ik dacht.

Uitingen van vreugde
‘Hou je sentimentele hoofd en ga fietsen!’, aldus mijn zoon.
Nadat ik bij een verkeerslicht uitgebreid stilsta bij hoe gezellig ik het vind dat we samen in Parijs zijn. Als gezin.
Uitingen daarover worden blijkbaar niet gewaardeerd. In ieder geval niet in dit moment. Hoewel de reprimande mij alleen maar blijer maakt.
Ik neem je in deze nieuwsbrief mee naar Parijs. En beschrijf in het kort de midweek die we hebben gehad. Dingen die we hebben gezien.
Om jou alvast op ideeën te brengen, mocht je de komende maanden die kant op gaan. Totdat ik er blogs over ga schrijven. Want dat wordt wel na de zomer!
Rue Saint-Louis en Île op Île Saint-Louis
Rue Saint-Louis en Île op Île Saint-Louis
Maandag: de eilanden van de Seine en de Marais
Na een uitputtende reis met de auto (de Thalys zat vol op de dag dat we terug wilden), door drukte op de ring van Antwerpen en de altijd avontuurlijke Périferique, komen we rond 13:30 aan in Parijs.
Daar genieten we eerst van ons heerlijke appartement. Even landen. Een beetje de weg vinden. Want in het echt is alles toch allemaal net wat anders.
Ons appartement zit aan de oostkant van het centrum bij de Port de Plaisance en de Place de la Bastille. Het heet Goralska Résidences. Niet goedkoop. Wel met een keukentje, geweldige locatie en een mooi uitzicht.
Door dat keukentje hoeven we niet elke dag uit eten. En kunnen we ‘s avonds ook een keer gewoon niks doen.
Ons appartement van Goralska
Ons appartement van Goralska
Île Saint-Louis
Ik heb van vrienden begrepen dat we heel makkelijk fietsen kunnen pakken in Parijs. Toch besluiten we voor vandaag te gaan lopen.
De eerste bestemming is de eilanden in de Seine: Île de la Cité en het kleinere Île Saint-Louis.
We lopen daar vanuit ons appartement vrij makkelijk naartoe via de Pont Sully. Op het Île Saint-Louis pakken we de gelijknamige straat naar het westen. Die brengt ons even verderop op de kop van dit eilandje.
Vanaf daar hebben we mooi uitzicht over de Seine en het stadhuis van Parijs.
Uitzicht op La Mairie de Paris vanaf de Île Saint-Louis
Uitzicht op La Mairie de Paris vanaf de Île Saint-Louis
Île de la Cité
Een korte brug verbind beide eilanden aan elkaar.
En zo staan we op Île de la Cité. De bakermat van Frankrijk. Want hier woonden de eerste koningen van Frankrijk. Voordat hun grootheidswaanzin ze ingaf dat ze paleizen als het Louvre en Versailles moesten gaan bouwen.
Daardoor werd hier ook die machtige kathedraal gebouwd: de Notre-Dame de Paris. Voordat we het erg hebben lopen we daar ook langs.
Hoewel… door alle bouwactiviteiten is het vrij duidelijk dat we langs een gigantische bouwplaats lopen. En we kunnen er dus helaas vandaag (nog) niet in.
Notre-Dame de Paris
We genieten wel even van de prachtige façade van dit prachtige bouwwerk. In al haar symmetrische grandeur.
Dat maakt dit gebouw prachtig. En tegelijkertijd niet de mooiste van de kathedralen die ik heb gezien. Lees daarover meer in onderstaande blog!
La Conciergerie
De rest van het gezin blijft even op een bankje zitten voor de kerk.
Ik speur ondertussen naar Point Zéro. De plek op dit plein vanaf waar alle afstanden gemeten worden in Frankrijk.
Dit punt blijkt op dit moment óók onderdeel van de bouwplaats van de Notre-Dame te zijn. Ook iets voor een volgende keer!
De dag heeft nog iets veel mooiers voor ons in petto. Ik wil richting de Conciergerie. Dat verder westwaarts op het eiland ligt. Daar woonden ooit de koningen van Frankrijk van grofweg de 6e eeuw tot de 14e eeuw.
Sainte-Chapelle
Hier liet Lodewijk IX een kapel bouwen om de doornenkroon van Jezus te bewaren. Waar hij voor heel veel geld de hand op had weten te leggen. En wat Parijs en Frankrijk opeens tot een serieuze, kerkelijke macht maakte. We schrijven dan iets voor 1250.
De kapel maakte onderdeel uit van het paleis van de Franse Koningen. Waar nu helemaal niks meer van over is.
Het verdwenen paleiscomplex werd in fases gebouwd. Waarbij het paleis serieuze vormen kreeg in de 10e eeuw. Toen Robert II Parijs steeds meer als zijn basis ging beschouwen.
De Conciergerie liet Philips IV, ook wel de Schone genaamd, bouwen voor de Comte de Cierges. Ofwel de graven die verantwoordelijk waren voor de schatkist (belastingen) en huisvesting.
Niet onhandig om dat in één hand te hebben, wanneer je jezelf wat beter wilt huisvesten dan de gemiddelde edelman.
De schitterende bovenzaal van de Sainte-Chapelle
De schitterende bovenzaal van de Sainte-Chapelle
Bovenkapel
Wanneer we binnenkomen in de onderkapel voel ik mij eerst wat bekocht. Heb ik het nu zo verkeerd ingeschat op foto’s? Het blijkt alleen de onderkapel te zijn. En we moeten dus door naar boven.
Via een smalle trap komen we dan eindelijk in die grote, bovenzaal terecht. En daar zijn we overdonderd door de schoonheid. Tenminste ik wel.
Wat een schitterende ramen. Waar het licht in ontelbare kleuren doorheen valt. Geweldig!
Het roosvenster op het westen
Het roosvenster op het westen
Le Marais
Inmiddels zijn we zo laat dat de Conciergerie al geen bezoekers meer toelaat. Dat bewaren we dan maar voor een volgende keer.
Wij pakken de Boulevard du Palais naar Marais. De wijk die hier aan de noordkant van de eilanden ligt. Op de Rue de Rivoli slaan we rechtsaf. En lopen zo door het gezellig drukke stadsleven van de Marais heen.
Eén van de beste plekken om in Parijs te winkelen. De rest van het gezin is daar niet zo van. En ik vind het ook prima om ons te richten op die prachtige architectuur van deze tad.
Aan de linkerkant ontwaren we de grote buizen van Centre Pompidou en rechts van ons ligt weer het stadhuis van Parijs.
Ik heb stiekem nog één doel voor deze middag. En probeer ter hoogte van de Place des Vosges de boel mee te krijgen.
Na wat mopperen (van mijn zoons dan, mijn vrouw geniet net als ik met volle teugen), slaan we de Rue de Birague in om op het plein te komen.
De doorgang naar de Place des Vosges onder het Pavillion de Roi
De doorgang naar de Place des Vosges onder het Pavillion de Roi
Place des Vosges
Het plein vormt een perfecte vierkant met in het midden grasvelden en langs de randen huizen in Renaissance-stijl.
Eén van de eerste pleinen die zo door een Franse koning zijn neergezet. En ook op Europees Niveau na het Plaça Mayor in Spanje het eerste voorbeeld van dergelijke aristocratische architectuur.
Aan het plein hebben veel beroemdheden gewoond. Zoals Victor Hugo op nummer 6 en Kardinaal Richelieu op nummer 21.
Vanaf hier zijn we weer snel terug bij ons hotel. Om er ‘s avonds alleen nog uit te hoeven voor een diner in het supergezellige Les Temps des Cerises.
Place des Vosges
Place des Vosges
Dinsdag: Quartier Latin en de Jardin des Plantes
De benen waren gisteravond toch behoorlijk stijf. We pakken daarom vandaag de Vélib. Overal in Parijs staan op honderden plaatsen fietsen die je kan huren.
Dat gaat met een code die je met via de app (zie de link) kunt krijgen. En dat werkt fantastisch! Soms doet een fiets het wel eens niet, maar dan pak je de volgende. En voor € 12,00 per persoon kan je de hele week door Parijs crossen. Bovendien heeft Parijs de fietspaden heel goed voor elkaar.
Zo fietsen we in de ochtend eerst naar het Institut du Monde Arabe. Het uitzicht vanaf het dak schijnt prachtig te zijn. En het gebouw bijzonder.
Institut du Monde Arabe
Institut du Monde Arabe
Institut du Monde Arabe
En dat klopt allemaal perfect.
De tentoonstelling in het gebouw geeft ook een goed inzicht in de Arabische wereld.
De kinderen vinden het niet superinteressant. Wij vinden het toch altijd wel fijn om ze een wat bredere kijk op de wereld mee te geven!
Op het dak, waar het café helaas gesloten is, hebben we inderdaad een prachtig uitzicht op de Seine en de eilanden waar we gisteren waren. Inclusief de Notre-Dame en haar hoge kranen…
De façade van het gebouw blijkt uit een enorm mechanisch ijzerwerk te bestaan. Al die vlakken zijn met elkaar verbonden. En kunnen op die manier in allerlei patronen worden gezet. Van jodenster tot halve maan. Erg bijzonder.
Volgens mijn schoonvader zijn destijds de budgetten enorm overschreden. Dat kan ook bijna niet anders!
De Eifeltoren door het mechanisme van het instituut
De Eifeltoren door het mechanisme van het instituut
Jardin des Plantes
We fietsen vervolgens naar het Jardin des Plantes. Om die tuin te bekijken. En ook de Grande Galerie de l'Évolution die daarin zit. Zeg maar het Natuurhistorisch museum van Parijs.
De tuin zelf is prachtig om door te lopen op deze lentedag. Het is zoals alle tuinen in Parijs en eigenlijk ook in Frankrijk een strakke, symmetrische tuin. Wat minder gezellig rommelig zoals de Engelse formele tuinen.
De bloemen en planten die er staan zijn prachtig.
De Jardin des Plantes met op de achtergrond de Grande Galerie de l'Évolution
De Jardin des Plantes met op de achtergrond de Grande Galerie de l'Évolution
#geenreizenmetrichard
We lopen vanuit de tuin richting de Jardin d'Hiver wat een soort tropische, binnentuin moet zijn. Deze blijkt gesloten te zijn. We lopen dus maar richting de Grande Galerie. Ook die blijkt gesloten te zijn.
Het commentaar van de rest van mijn gezin is niet van de lucht. ‘Nou lekker hoor, Reizen met Richard!’. Je kunt je ongeveer de inhoud wel voorstellen.
Ik ben er vanuit gegaan dat alles in Parijs elke dag wel open is. Dat blijkt in dit geval geen goed uitgangspunt te zijn. Deze musea zijn op dinsdag dicht!
#zodoetreizenmetricharddat
Ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen. En stel voor om een aantal dingen die ik morgen zou willen doen, naar vandaag te halen.
Dat betekent dat we met de metro naar de andere kant van de stad gaan voor de Eiffeltoren.
Grande Mosquée de Paris
Eerst nemen we nog een kijkje in de Grande Mosquée de Paris. Geen topattractie. Wel mooi om net als met het Institut du Monde Arabe een inkijkje in deze cultuur te nemen.
Vooral de binnentuin van de moskee is mooi om te zien. Hier komen alle Oosterse mozaïeken, bloemen en planten op een mooie manier bij elkaar.
Mocht je dus naar de Jardin des Plantes en de Grande Galerie willen, dan moet je de beschrijving van woensdag er even bijpakken. En dit dus niet op een dinsdag doen! Dat geldt overigens ook voor het Louvre. Je kunt dus het beste de activiteit van donderdag op dinsdag doen.
Het programma dat hierna volgt, zou ik normaal gesproken een hele dag voor nemen. In combinatie met het programma van woensdagmiddag. Daarover straks meer!
De binnentuin van de Grande Mosquée
De binnentuin van de Grande Mosquée
Eiffeltoren
In de metro blijken mondkapjes nog verplicht te zijn. Even vergeten… erg ongemakkelijk om als enigen geen mondkapjes op te hebben. We zijn blij dat we daarom weer boven komen aan de Avenue de la Bourdonnais.
We willen eerst wat lunchen. En lopen daarom richting de Rue de Monttessuy. Onderweg doemt opeens dat gigantische bouwwerk aan onze linkerhand op.
Ik had niet het idee dat ik de Eiffeltoren zo bijzonder zou vinden. Maar hier, tussen de straten en de gebouwen is de reusachtige, stalen kolos een indrukwekkende verschijning.
De Eiffeltoren vanaf de Avenue de la Bourdonnais
De Eiffeltoren vanaf de Avenue de la Bourdonnais
Il Sorrentino
We lunchen heerlijk op z'n Italiaans bij bovengenoemd restaurant. Ik ben een groot liefhebber van Italiaans eten, dus ik geniet met volle teugen (ook van de wijn!).
Aansluitend lopen we richting het Champs de Mars via de Rue Maréchal Harispe. Ook hier hebben we af en toe mooi uitzicht op de Eiffeltoren.
Eénmaal op het ereveld valt op dat we niet meer onder de toren kunnen doorlopen. Alles is, vermoedelijk vanwege Corona, behoorlijk gestructureerd. Met lelijke gebouwen.
We slaan de tocht naar boven over. We hebben al mooi uitzicht gehad op Parijs. En dit gebouw is vooral van de buitenkant prachtig om te zien. Doe je dat wel, reserveer dan van tevoren! Zie de link.
En nu vanuit de Rue Maréchal Harispe
En nu vanuit de Rue Maréchal Harispe
Trocadéro en Arc de Triomphe
Wij lopen om de toren heen en over de Pont d'Iena. Zo komen we op in de Jardin du Trocadéro. Meer een plein dan een tuin. Vanaf de gebouwen bovenaan dit plein kan je de Eiffeltoren en delen van Parijs goed zien.
Wij pakken achter dit plein weer de Vélib’s om naar de Arc de Triomphe te rijden. Dit is precies zoals ik het mij herinner van tientallen jaren geleden: een grote gekte en kakofonie van verkeer en geluid. Heerlijk om te zien hoe de Fransen elke verkeersregel hier aan hun laars lappen.
Arc du Triomphe
Arc du Triomphe
Avenue des Champs-Élysées
Vanaf hier lopen we de chique winkelstraat van Parijs in. Vooral omdat onze kids dit graag willen zien. Wat hier opvalt is dat de meeste winkels ook in de betere winkelstraten van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht of de Bijenkorf zijn te vinden. Niet heel speciaal dus. Mocht je van chique en bling-bling houden. Mijn zoons vinden het toch prachtig.
Wij pakken bij Place Roosevelt de Vélib weer richting de Place de la Concorde en de Jardin de Tuileries.
Het Louvre
Het Louvre
Louvre
Wij lopen deze tuinen vanaf de Rue de Rivoli aan de zijkant in. Vergeleken met het Place des Vosges en de Jardins des Plantes zijn deze tuinen wat minder spectaculair. Vooral veel grindpaden met bomen. En eigenlijk komen we daar ook niet voor.
Even verderop krijgen we zicht op ons einddoel van deze middag: het prachtige Palais du Louvre. Ooit de residentie van de koningen van Frankrijk. Nadat ze uit het Palais de la Cité waren vertrokken. En voordat Lodewijk XIV, de Zonnekoning, het nog grootser wilde en Versailles liet bouwen.
Het Louvre werd overigens behoorlijk aangepakt door François I. Die ondertussen ook Chambord en Fontaineblue onder handen had. Je moet groot denken, niet waar? Zie daarvoor het reisverhaal hieronder.
Het Louvre is prachtig. Vooral in combinatie met de prachtige pyramide die er voor staat. Wat een schitterende combinatie van oud en nieuw. Het zijn overigens pyramiden, omdat er weerskanten van de Pyramide du Louvre nog 2 kleine staan.
We hebben helaas te weinig tijd over om het Louvre nog in te gaan. En sowieso is het belangrijk dat wanneer je naar binnen gaat, je keuzes maakt. Trek er 2-3 vooruit en bepaal van te voren welke vleugel je wilt zien. Je kunt hier namelijk dagen rondlopen en nog niet alles gezien hebben!
Wat overigens verder opvalt dat de gebouwen die aan de kop staan van beide vleugels als paleizen op zich zijn. Wat een gigantische bouwwerk is dit!
De inkijken die wij verder vanuit buiten doen zijn prachtig. Vooral in de Grieks-Romeinse vleugel aan de noordkant van de pyramide. Persoonlijk zou ik met mijn zoons ook gekozen hebben om deze vleugel te bekijken. Daar hadden ze het meest zin in.
Na lekker gezeten te hebben bij de vijvers lopen we op ons gemak richting de volgende Vélib-stalling. Om vanaf daar met de Rue de Rivoli in één rechte weg richting de Bastille en naar ons hotel te fietsen.
Alwaar ik mijn sentimentele hoofd halverwege deze route moet houden van het begin van deze nieuwsbrief.
Oud en nieuw
Oud en nieuw
Woensdag: Grande Galerie en Opéra Garnier
We starten de dag weer met een heerlijk ontbijt in ons appartement. En vandaag gaat het dus richting het natuurhistorische museum. Daar zijn we vrij snel over de Pont d'Austerlitz.
Ontbijt in Goralska
Ontbijt in Goralska
Jardin d'Hiver
We brengen eerst nog een bezoek aan de tropische wintertuin dat ten westen van de Grande Galerie ligt. Leuk om daar ook even rond te lopen. Niet zo spectaculair als bijvoorbeeld Burgers Bush in de Burgers Zoo. Wel leuk om doorheen te lopen, nu we hierin de buurt zijn.
Jardin d'Hiver
Jardin d'Hiver
Grande Galerie de l'Évolution ofwel het Muséum National d'Histoire Naturelle
Het museum is een absolute topper.
Het zit in een prachtig gebouw dat aan het einde van de 19e eeuw is neergezet. Met prachtige stenen en stalen details. Daar is in recentere tijden een glazen plafond met spiegels overheen gelegd, waarmee ze kleuren kunnen verwisselen.
Ze bootsen op deze manieren meerdere keren per uur een dagcyclus na. Dat geeft een mooi effect.
De Grande Galerie in nachtmodus
De Grande Galerie in nachtmodus
De tentoonstelling zelf is ook mooi vormgegeven. In het midden op de begane grond staat een grote rij met opgezette dieren. En daar omheen zijn allerlei subtentoonstellingen. Van insecten tot apen. En van uitgestorven dieren tot het klimaat.
Dat is allemaal verdeeld over verschillende gallerijen en verdiepingen.
Met de verandering van dag naar nacht wordt daarnaast met de spiegels aangevuld met geluiden ook weersomstandigheden als onweer weergegeven. Leuk gedaan!
Nacht en onweer in de Grande Galerie de l'Évolution de Paris.
Nacht en onweer in de Grande Galerie de l'Évolution de Paris.
Galerie de Minéralogie et de la Géologie
Tegenover de Grande Galerie ligt een kleiner museum dat gewijd is aan mineralen, kristallen en gesteente. Dat is een relatief klein museum voor vrij veel geld. We besluiten toch om even naar binnen te lopen.
De enorme kristallen die zijn opgesteld zijn bijzonder om te zien. En hier en daar liggen ook echt prachtige stenen. Mooi wanneer je dit interessant vindt!
Gigantische kristallen in de Galerie de Minéralogie et de la Géologie
Gigantische kristallen in de Galerie de Minéralogie et de la Géologie
Verderop in de Jardin des Plantes ligt de Galerie de Paléontologie et d'Anatomie Comparée. We besluiten deze voor vrijdagochtend te bewaren. Wanneer je hier de hele dag bent, zoals oorspronkelijk gepland, is dit goed te combineren.
In de Jardin des Plantes staan overal bankjes. Bovendien staan er in het park ook kiosk waar je eten kunt halen. We besluiten dus om hier lekker op een bankje te gaan zitten en te gaan lunchen.
Lunchen met tieners
Lunchen met tieners
Opéra Garnier
Zo zijn we aan het begin van de middag weer terug in ons hotel. We relaxen even wat. En laten de jongens lekker hun gang gaan voor de rest van de dag.
Wij stappen bij Place de la Bastille op de metro. Met mondkapjes dit keer. Met lijn 8 (roze) kunnen we uitstappen bij het beroemde operagebouw van Parijs. Dit is overigens de lijn die je bij de École Militaire en de Eiffeltoren brengt.
Opéra Garnier aan de voorkant
Opéra Garnier aan de voorkant
Palace Garnier zoals het operagebouw officieel heet, is ook weer zo'n kolos dat je bijna niet in één keer kan bevatten.
Een neoklassieke mastodont die vanwege de omvang en enorme barokke overdadigheid een lust is voor het oog.
De entree en trappenhuis van Opéra Garnier
De entree en trappenhuis van Opéra Garnier
Het thema van grootsheid en overdadigheid zet zich aan de binnenkant rustig door. Wanneer we vanuit de entree en de gang naar de trappen lopen, zijn we overdonderd door de enorme omvang van het trappenhuis.
Op aanraden van mijn moeder moeten we ook een kijkje nemen in de operazaal zelf. Op het plafond heeft Chagall zijn stempel gedrukt met een enorme schildering, waarin alle thema’s van zijn schilderkunst terugkomen.
Het valt mee om in de boxen die open zijn vooraan te komen. Het is hier nogal druk… Toch lukt het om een blik te werpen op één van Chagall’s meesterwerken. Indrukwekkend!
Chagall in actie in de Opéra Garnier
Chagall in actie in de Opéra Garnier
We lopen daarna nog door de verschillende zalen heen. Daarna probeer ik het gebouw nog goed van de buitenkant op de foto te nemen. Ik mis daarin steeds het groene, koperen dak wat het operahuis zo kenmerkt.
Vanwege de omvang van het gebouw is bijna niet goed te zien, waarom ik deze er niet goed op krijg: het zit in de steigers en is tijdelijk in bouwplastic gehuld.
Het volgende doel is een wandeling door een aantal bijzondere, overdekte passages. Deze moeten nogal fotogeniek en leuk zijn om doorheen te lopen. Dit blijkt een teleurstelling te zijn. Een typisch voorbeeld van iets dat op social media gehypet wordt.
Ook een beetje in de zin van ‘verborgen parels van Parijs’. Wellicht zijn ze ook niet voor niks verborgen…
Passage Verdeau in het 9e arrondissement
Passage Verdeau in het 9e arrondissement
Jardin du Palais Royal
We pakken daarom de fietsen om als laatste nog zo'n typisch park/tuin van Parijs te bekijken.
Net boven het Louvre ligt Jardin du Palais Royal. En dit net als Place des Vosges een mooi en lommerrijk, formeel park met mooie gebouwen er omheen.
Jardin du Palais Royal
Jardin du Palais Royal
Het park is genoemd naar het Palais-Royal dat aan de zuidkant zit. In eerste instantie in de volksmond Palais-Cardinal genoemd, omdat Richelieu hier resideerde. De eerste minister van Lodewijk XIII. Ook wel de eerste premier ter wereld genoemd.
Lodewijk XIV woonde hier zelf in zijn kinderjaren, nadat zijn vader op jonge leeftijd stierf en zijn moeder in dit paleis trok. Daardoor kreeg het de naam Palais-Royal.
De Zonnekoning schonk het paleis later aan zijn broer Philips II, hertog van Orléans. En het bleef lang daarna het hertogelijk paleis van deze tak.
De gallerijen rondom het Jardin du Palais-Royal
De gallerijen rondom het Jardin du Palais-Royal
Samen met het Place des Vosges vinden wij dit de mooiste park-tuin van Parijs. Waarbij Jardin des Plantes de allermooiste tuin heeft.
Via de inmiddels bekende Rue de Rivoli schieten wij op onze elektrische Vélib’s weer terug naar het hotel.
Wat was dit ook weer een heerlijke dag!
Donderdag: Bastille en Montmartre
We worden wakker met de zon op onze kamer. Wat treffen we het qua weer! Na het wederom heerlijke ontbijt pakken we de Vélib richting het Atelier des Lumières. Dit moet een soort van 3d-voorstelling zijn van beroemde schilderijen.
Wanneer we binnenkomen, vallen we met de neus in de boter. Ofwel: middenin de eerste voorstelling over de schilder Cézanne.
De vloer en alle muren zijn gebruikt als decor voor het tonen van de schilderijen van deze schilder. Ondersteund door muziek. Ik vind het een prachtig effect geven.
Kleine kinderen dansen ongedwongen voor de muren heen en weer op de muziek. En we blijven zelf in het midden staan om onze ogen uit te kijken. ‘We’ zijn in dit geval wel mijn vrouw en ik. Deze kunst is aan onze jongens niet zo besteed. Zo blijkt.
Cézanne van alle kanten
Cézanne van alle kanten
Na Cézanne volgt Kadinsky. Die voorstelling wordt afgesloten met een halucinale opeenvolging van vormen van zijn hand ondersteund door Space Oddity van David Bowie.
Een bijzondere ervaring!
De voorstelling over Kadinsky in het Atelier des Lumières in Parijs.
De voorstelling over Kadinsky in het Atelier des Lumières in Parijs.
Canal Saint-Martin
Vanuit het Atelier des Lumières rijden we terug via de Rue du Chemin Vert naar de Boulevard Richard Lenoir. Daar slaan we rechtsaf naar het noorden.
We rijden zo boven het ondergrondse Canal Saint-Martin, waar de Parijzenaren een groene strook van enkele kilometers bovenop hebben gecreëerd. Een relaxte fietsroute om te rijden.
Wij volgen deze weg totdat we bij het Vélib-station naast Square Jules Ferry zijn. Hier komt het Canal Saint-Martin weer boven de grond. En daar willen we een stuk langs wandelen.
Canal Saint-Martin
Canal Saint-Martin
Hier vlakbij ligt ook onze lunchlocatie: La Marine. Een superleuke lunchlocatie in een klassieke, Parijse sfeer.
We eten hier heerlijk en vervolgen daarna onze weg langs het Canal Saint-Martin.
La Marine
La Marine
We lopen een redelijk eindje, totdat we bij metrostation Jaurès zijn. Vanaf daar pakken we metrolijn 7 richting Porte Dauphine.
Steile trappen richting de Sacré-Coeur
Steile trappen richting de Sacré-Coeur
Montmartre
We stappen uit bij station Anvers. Daar kunnen we via de Rue de Steinkerque richting de voet van de Sacré-Coeur lopen. Op het park voor deze kerk lopen we aan de linkerkant via de trappen omhoog.
Een flinke klim en wel leuk om te doen. Zo komen we langzaam in het zicht van deze beroemde kerk.
De Sacré-Coeur bovenop de heuvels van Montmartre
De Sacré-Coeur bovenop de heuvels van Montmartre
Sacré-Coeur
Ik sta wat ambivalent ten opzichte van deze kerk. De wit-grijzige verschijning is in al haar harmonie best een imposante verschijning. En de ligging is geweldig. Tegelijkertijd is de kerk ook wat kil en afstandelijk.
Wat wel indruk maakt, is de gigantische schildering van Christus met zegenende armen in het interieur. Uitgevoerd tegen de bovenkant van de koepel boven het koor.
Het is overigens ook buitengewoon druk in de kerk. Af en toe maant een stem ons tot stilte. Wat bij onze jongens tot de nodige hilariteit leidt. Het lijkt de stem van God wel.
Het interieur met de schildering van de zegenende Christ
Het interieur met de schildering van de zegenende Christ
Aan de oostkant van de kerk genieten we nog even van het uitzicht over Parijs. Om vanaf daar de trappen te pakken richting de Rue Lamarck. Ze lopen we onder de kerk door en beklimmen de trappen weer aan de achterkant.
Zo komen we nog langs de hoge campanile die net als bij de Italiaanse Duomo’s los van de kerk staat.
De campanile van de Sacré-Coeur
De campanile van de Sacré-Coeur
Maison Rouge
Vanaf hier lopen we via de Rue Mont Cenis en de Rue Cortot richting de Maison Rouge. Langs deze straten hebben we af en toe leuke doorkijkjes richting allerlei hofjes en trappen.
De Maison Rouge is zo'n plek die je ook overal op social media zit. En ook hier is de werkelijkheid niet helemaal in overeenstemming met de hype.
Dat is sowieso wel een beetje het gevoel van Montmartre. Op zich leuk met alle kleine straatjes en hoogteverschillen. Toch vind ik de andere kant van Parijs met de jardins en statige boulevards mooier.
La Maison Rouge en de rest van Rue de l'Abreuvoir
La Maison Rouge en de rest van Rue de l'Abreuvoir
We lopen de Rue de l'Abreuvoir verder uit en slaan linksaf de Rue Girardon in. Op de hoek van Place Dalida. De beroemde Franse chansonnieuze.
We dalen zo langzamerhand richting de Rue Lepic. Dit is een leuk en druk straatje dat in een bocht afdaalt. En later overgaat in de Rue des Abbesses dat ons na het gelijknamige plein toebrengt.
Een mooie wandeling waarmee we alle kanten van deze kleurrijke wijk in ons op kunnen nemen.
We lopen vervolgens richting de Boulevard de Clichy en ook nog even richting de Moulin Rouge. En daar pakken we de metro terug naar Jaurès, om daar over te stappen op lijn 5. Zo komen we bij de Quai de la Rapé en bij ons hotel terug.
Uitzicht vanaf het Place Dalida
Uitzicht vanaf het Place Dalida
Coulée Verte
De rest van mijn gezin heeft het wel gezin. Ik wil graag nog één ding doen. Redelijk dichtbij ons hotel begint op de kruising van de Rue de Lyon en de Avenue Daumesnil de Coulée Verte.
Dit is een groene strook die is aangelegd bovenop een oud spoorviaduct dat richting Bois de Vincennes loopt.
Hier kan ik in alle rust een wandeling maken. En voor het eerst hoor ik weer vogels. Een bijzondere gewaarwording. Soms moet je iets weer horen, voordat je beseft dat je iets gemist hebt.
Natuur en vogels middenin in Parijs op de Coulée Verte.
Natuur en vogels middenin in Parijs op de Coulée Verte.
Het is een leuke wandeling die een paar kilometer tot een kleine 5 kilometer lang is te maken.
Uiteindelijk komt de Coulée Verte uit in de Promenade Plantée. En vanaf daar kan je met wat fantasie onder een groene corridor richting het Bois de Vincennes lopen.
Vijvers op de Coulée Verte
Vijvers op de Coulée Verte
Ik houd het hier voor gezien en pak weer een Vélib terug richting het hotel.
‘s Avonds gaan we weer erg goed uit eten in Vins des Pyrenées. Een erg leuk restaurant in de buurt van Place des Vosges.
Vins des Pyrenées aan de binnenkant
Vins des Pyrenées aan de binnenkant
In een bewolkte Parijs nemen we op vrijdag afscheid van Parijs met een tripje naar de Galerie de Paléontologie en Anatomie Comparée.
Eigenlijk is het een tentoonstelling van botten. Op zich een luguber idee. Maar mijn beide zoons hebben allebei altijd wel wat met dino’s en opgravingen gehad.
En ook in dit geval zit het weer in een prachtige ruimte.
De parade van botten in de Galerie de Paléontologie
De parade van botten in de Galerie de Paléontologie
We nemen met heel veel plezier afscheid van deze mooie stad. We vonden Parijs eigenlijk veel leuker dan we verwacht hadden. En we hebben het samen ook supergezellig gehad.
Programma
Samenvattend nog even het programma zoals het had moeten zijn, rekenhoudend met alle sluitingen op dinsdag van diverse musea:
  1. Aankomst en wandeling naar de Seine-eilanden, Notre-Dame, Sainte-Chapelle en Conciergerie en via Le Marais en Place des Vosges weer terug.
  2. Atelier des Lumières, Canal Saint-Martin en Montmartre.
  3. Institut du Monde Arabe, Jardin des Plantes, Jardin d'Hiver, Grande Galerie de l'Évolution, Galerie de Minéralogie, Grande Mosquée en Galerie de Paléontologie.
  4. Eiffeltoren, Arc du Triomphe, Louvre, Opéra Garnier en Jardin du Palais Royal. Rondom de laatste locaties kan je trouwens naar lieve lust shoppen, wanneer je dat wilt. In mijn blogs ga ik daarvoor nog wel meer tips geven.
  5. Op de laatste dag had ik nog wat van Germain-des-Prés willen meepakken: Jardin du Luxembourg, Église Saint-Sulpice, Rue Bonaparte, Église Saint-Séverin en boekenzaak Shakespeare & Company.
Enquête
Misschien heb je het gemist, maar ik heb een enquête verstuurd. Hieronder vind je nogmaals de link. Het zou heel fijn zijn, wanneer je m invult.
Dat geeft mij heel veel informatie en daarmee kan ik je nog beter inspireren voor jouw volgende vakantie!
Alvast bedankt!
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €3 per maand
Steun Reizen met Richard en ontvang extra nieuwsbrieven.
Reizen met Richard

Jouw nieuwsbrief van Reizen met Richard

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Reizen met Richard met Revue.