Bekijk profielpagina

Anders

Reizen met Richard
Anders
Door Reizen met Richard • Editie #39 • Bekijk online
Waarin er iets ontbreekt. En ondanks dat het anders is, is het ook mooi. En fijn!

Koel
Wij zijn met Hemelvaart op Texel geweest. En voor het eerst dit jaar weer weg met onze camper. Voor mij altijd een fijn moment. Zo niet gelukzalig.
Ik geniet van het vrije gevoel dat het geeft om te gaan rijden. Te stoppen waar ik wil. Te slapen waar ik wil. En te doen wat ik wil. Dan komt vast ergens vandaan. Die drang naar vrijheid. Maar dat laat ik nu even voor wat het is :-)
We hadden juist gekozen voor Hemelvaart met de camper, omdat we het vorig jaar in de meivakantie zo koud hadden. Na weken lekker weer, lijkt er dus een vloek te liggen op ons eerste camperavontuur van het jaar. Want het weer zat zoals je weet niet echt mee met Hemelvaart.
Hoewel… Het was fris en donderdag was het echt wel bewolkt. Vrijdag was het lekker. Nog wel fris en ook heerlijk zonnig. Waardoor we alles konden doen wat we wilden. En zowaar in de late namiddag nog in de zon buiten zaten.
Lunchen langs een Friese vaart
Lunchen langs een Friese vaart
Ritme
We hebben inmiddels een redelijk ritme ontwikkeld met de camper. Zo proberen we altijd onderweg ergens te lunchen vanuit de camper. Gewoon op een mooie plek. Deur open, koffie erbij. Heerlijk!
Dit keer was dat tijdens de heenweg op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Daar zit halverwege een parkeerplaats, waar je aan het water kunt staan.
En op de terugweg zaten we ergens langs een Friese vaart tussen Bolsward en Sneek. Aan het water, middenin de weilanden. Super!
Uitzicht over De Slufter op Texel
Uitzicht over De Slufter op Texel
Eilanden
Texel dus. Voor ons alweer 15 jaar geleden of zoiets. Luuk was nog niet geboren. En de oudste liep wel en was nog jong.
We zaten dit keer op een luxe camping vlakbij het strand. Daarover straks nog meer. En de nabijheid van zee is voor ons bewoners van bos en zand altijd fijn.
Vergeleken met de andere Waddeneilanden voelt Texel voor mij anders. Ik had dat idee nog van de vorige keer overgehouden. En ik dacht: ‘dat kan toch eigenlijk niet, dus we kijken wat er gebeurd en gaan er open in!’
Toch bekroop mij na een dag datzelfde gevoel. De stranden zijn heerlijk, de natuur is prachtig. Zeker bij de Slufter en de Texelse Duinen. En de dorpjes zijn leuk en gezellig. En we hebben superleuke dingen gedaan.
Toch ontbreekt het eilandgevoel. Dat gevoel dat je van de boot afstapt en dat alles lijkt te vertragen. Relaxed wordt. Lichter ook. Dat gevoel waar ik over schrijf in mijn introductie op de Waddeneilanden op mijn site. Lees verder via de link hieronder.
3
Anders was ook het feit dat we dit keer meer dan 1 nacht zonder de oudste waren. Een voorproefje op de zomervakantie, waarin we hem 3 weken niet gaan zien.
Ook dat is anders. De jongste heeft humor voor 2. En we hebben erg veel lol en plezier met z'n drieën. Toch is het wennen. Er is een soort van gat of gaatje in het midden.
Dat gevoel is ook snel weer voorbij wanneer ze elkaar na de eerste maaltijd samen, weer in de houtgreep nemen. (Waarom is dat trouwens altijd na het eten? Welke energie moet er dan uit?)
Dan heb je al snel weer zoiets dat het wel lekker rustig was.
Straatje in Oosterend
Straatje in Oosterend
Texel
Hier gaat natuurlijk nog een keer een blog over komen. Want we hebben ondanks het ontbreken van het eiland-gevoel hartstikke leuke dingen gedaan en gezien.Dat wordt denk ik een soort van ‘Roadtrip op Texel’-idee.
Voor jou als nieuwsbrieflezer alvast wat tips:
  • Camping de Robbenjager: een luxe camping met zowaar verwarmde sanitaire voorzieningen (een luxe die we ooit 1 keer eerder hebben gehad op vakantie) en flink Nederlands geordend. Op een plek die geweldig is. 500 meter van het strand. Dat daar ook rustig is, omdat je op een groot stuk niet mag zwemmen. Alles met alles een superplek!
  • Kaap Skil: museum over Texel, strandjutten en nog wat in een soort van Openlucht Museum-setting. Alleen de tentoonstelling over de Reede van Texel beneden in de kelder is al de moeite waard. Prachtig vorm gegeven met beeld, geluid, video’s en een maquette. Zeker ook een aanrader voor kinderen van jong tot oud.
  • Ecomare: een mooi natuurhistorisch museum over Texel en de Wadden. Erg informatief en erg leuk voor kinderen. Zeker voor wat kleinere kinderen. Maar oudere kinderen die een beetje interesse hebben in geschiedenis en aardrijkskunde zullen het ook zeker leuk vinden.
  • Nationaal Park de Texelse Duinen: hiervan is Ecomare eigenlijk het bezoekerscentrum. Een prachtig natuurgebied met bossen en duinen. Zowel met de auto, als met de fiets als lopend kan je hier heerlijk genieten van de mooie natuur op de eilanden.
  • Shoppen in Den Burg: houd je na alle natuur en cultuur vast voor de drukte. Want dat is het echt in Den Burg. Er zijn wel heel veel leuke kledingwinkels en andere leuke winkeltjes. Van woonaccessoires tot Texelse wolproducten. Wij vonden het er erg gezellig, terwijl we niet echt heel erg van het winkelen zijn.
  • Uit eten: bij de camping (overigens niet van de camping) zit een luxe restaurant waar we heel goed hebben gegeten: RJ. In Den Burg was Raaks op de Groeneplaats 1 een toffe plek om te eten. In beide gevallen was de bediening opmerkelijk goed.
Kaap Skil
Kaap Skil
Enquête
Inmiddels hebben een heel aantal van jullie mijn enquête ingevuld. Dat geeft mij heel veel informatie. Ik kom daar later nog wel verder op terug. Nu al vast een paar punten die ik eruit wil halen. Om met name alles rondom de reisplannen nog wat duidelijker te maken.
  • ‘Het programma van de reisplannen lijkt mij wat druk met jonge(re) kinderen’. Wellicht is deze indruk ontstaan vanuit mijn beschrijving van onze stedentrips naar Brugge en Parijs. Mijn reisplannen zijn echt wel anders van opzet dan die trips. Voor de zomervakantie ga ik uit van veel meer rustdagen. Meestal om de dag, maar in ieder geval om de 2 dagen. Ik vul een stedentrip gewoon echt anders in, omdat ik dan graag veel wil zien in korte tijd. Tijdens de zomervakantie is er juist meer tijd om te genieten en te relaxen. En die ruimte is er volop in mijn reisplannen! Vaak geef ik dan wel aan wat je kan doen, wanneer je geen rustdag wil. Ook in dit geval is er voor elk wat wils! Ook houd ik rekening met zowel jonge als oudere kinderen. Sommige activiteiten zijn voor beide categorieën van toepassing. Wanneer dat niet het geval is, geef ik tips voor alternatieven. In het Lake District kan je bij het bezoekerscentrum van dit park bijvoorbeeld naar een speeltuin toe en door de tuin wandelen. En je kunt ook actieve dingen doen, zoals kanoën. En bij wandelingen geef ik bijvoorbeeld altijd een kortere of juist langere variant aan. Al naar gelang wat bij jou mogelijk is.
  • ‘Ik wil graag mijn eigen plan maken’. Logisch. Dat doe ik ook :-) Ik schrijf natuurlijk niks voor. Dat doet een reguliere reisgids ook niet. Die geven allemaal opties. Wat ik wel doe met mijn reisplannen is het geven van een ingedikte versie van een reisgids en van alle informatie op internet. In een Lonely Planet of ANWB-gids en op internet vind je heel veel mogelijkheden. Ik heb daaruit de beste keuzes al gedestilleerd en voor jou klaargezet op een manier en in een modus, waarvan ik zeker weet dat het fijn is. Dat je zeker weten voldoende tijd hebt om dat mooie strandje nog te bezoeken aan het einde van de middag. En dat je zeker weet hoe lang de wandeling duurt. Ik wil juist zorgen voor ontspanning en helpen met de keuzestress. Daar is Reizen met Richard begonnen: om te zorgen voor een ontspannen vakantie voor jou en jouw gezin! Je hoeft dus niet alles te doen uit het reisplan. Het geeft wel een uitstekende basis voor een ontspannen avontuur vol van inspiratie! En vergeet ook de tips voor restaurants, campings en hotels niet… Altijd fijn. En wat is nou € 3,00 per maand :-)
Via deze link kan jij je abonneren op mijn reisplannen.
Overigens lees ik uit de resultaten dat mijn nieuwsbrieven aan de verwachtingen voldoen. Ze geven veel inspiratie. En jullie geven aan dat de mix tussen inspiratie, wat persoonlijke verhalen en licht filosofische bespiegelingen goed is.
Ook de informatie die ik af en toe over boeken geef, wordt gewaardeerd. En bereid je alvast voor, want net als vorig jaar kom ik richting de zomervakantie in mijn volgende nieuwsbrief weer met een lijst van boeken voor de zomer!
Mocht je de enquête nog niet hebben ingevuld en je wilt het wel doen, klik dan op de link hieronder. Ik kan alle informatie heel goed gebruiken, dus graag!
Jurassic Coast
Ik heb ook weer een blog toegevoegd aan mijn site. Deze gaat over de Jurassic Coast van Zuid-Engeland. Een bijzondere kuststrook waar je allerlei natuurwonderen kunt bekijken.
Voor mij een mogelijkheid om in de geologie van dit gebied te duiken. Erg interessant. Daar lees je ook meer over in de blog. Verder is dit overigens een heerlijke streek om op vakantie te gaan. Of om op doorreis mee te pakken, zoals wij hebben gedaan.
Bij het schrijven van deze blog en vanuit een paar vragen die ik via Facebook kreeg, is bij mij ook een plan ontstaan om een reisplan te schrijven over het zuiden van Engeland. En in dit geval in de vorm van een rondreis. Wie weet komt dat de komende maanden uit mijn hoofd…
Inmiddels staat er ook bijna een 2e blog klaar over de Doubs. Die was nog net niet af, toen ik deze nieuwsbrief klaarzette. De volgende keer vast meer.
Veel leesplezier!
Vond je deze editie leuk?
Word lid voor €3 per maand
Steun Reizen met Richard en ontvang extra nieuwsbrieven.
Reizen met Richard

Jouw nieuwsbrief van Reizen met Richard

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Reizen met Richard met Revue.